marți, 8 aprilie 2014

“CLASA NOASTRĂ – POVESTE ÎN XIV LECȚII” – UNATC (Gazdă TEATRUL FOARTE MIC)

UN EXAMEN REMARCABIL SUB MAI MULTE ASPECTE
         După trei ani de studii la actorie, numeroșii absolvenți, în jur de cinzeci sau șaizeci anual la UNATC, sunt integrați unor examene pentru obținerea licenței. Examenele nu sunt însă, numeroase și puține se dovedesc reușite. Unii profesori doctori nu prea au călcat pe o scenă și aceasta se simte în pregătirea studenților. Peste toate, unii dascăli au pretenția ca la examenele de licență, să fi și regizori cu personalitate și uită de menirea pedagogică. “Clasa noastră – Poveste în XIV Lecții” este un caz special, un spectacol remarcabil pentru absolvenți și public.
         Unii absolvenți din clasa prof.dr Adrian Titieni au avut șansa colaborării pentru examenul de licență cu o actriță, Simona Măicănescu. Absolventă UNATC în urmă cu mai mulți ani, și-a afirmat personalitatea în o serie de spectacole, ca apoi să emigreze în Franța. A reușit și acolo, să își practice profesia. Revenirea Simonei Măicănescu pentru o colaborare la UNATC este binevenită, experiența, dar și capacitățile pedagogice, se fac simțite în acest examen de licență.

         De astă dată, la un examen de licență, se rupe bariera obișnuită de a alege texte cunoscute. Simona Măicănescu traduce și adaptează în colaborare cu Delia și Diana Herman, piesa dramaturgului polonez contemporan, Tadeusz Slobodzianek. Opțiunea sa repertorială pentru absolvirea studiilor la actorie este apreciabilă, în primul rând sub aspect pedagogic. Oferă studenților prilejul lucrului în echipă, dar și exercițiul cultural al studiului unei etape tragice din  istoria omenirii. Regizorul și pedagogul Simona Măicănescu, surprinzător rezolvă acțiunea ce se petrece pe parcursul a șapte decenii. Absolvenții vor sugera trecerea timpului, dar nu vor concepe compoziții forțate de vârstă. Cele zece personajele sunt de religii diferite, catolici și evrei, fete și băieți din aceiași clasă de liceu pe care trecerea a șapte decenii îi va supune confruntăriilor cu regimul stalinist, cu nazismul, cu discriminarea, cu războiul mondial. Vor susține între ei, mereu, relații speciale, influențați fiecare de efectele unei istorii frământate. Dramaturgul polonez desenează diverse conflicte dictate de demersul social al momentelor istorice și detașează fiecare conflict în XIV lecții de viață. Textul solicită astfel, interpreților posibilitatea ca în momente speciale să definească substanța caracterială a personajelor ce la revin. Toți vor participa și comenta faptele istoriei, dar se vor și detașa în cupluri pentru secvențele esențiale din viața lor. Absolvenții demonstrează prin această piesă și prin examenul de licență, studiul profund de a relaționa permanent coerent într-un spectacol, dar și particularitățile fiecăruia în definirea esenței personajului când este implicat în momente particulare.
          Simona Măicănescu se arată a fi un pedagog deosebit. Se concentrează în a conduce mișcarea scenică a celor zece, atentă fiind la implicarea prin expresie și ținută a fiecărui personaj și când nu are replică, atenționând astfel asupra interpretului. Absolvenții sunt supuși și la exerciții muzicale  datorate lui Marius Sireteanu, de care se achită ireproșabil. Scenografia Ruxandrei Manolovici susține evidențierea interpreților.
       
  Examenul de licență prezintă zece absolvenți ca speranțe pentru viitorul teatrului. Fiind totuși, un spectacol în principal de echipă, e foarte greu a remarca detașări. Cizelează cu finețe stările prin care trece personajul Dora, tânăra Alexandra Buză, ca și Rareș Andrei în Wlafek. Mobilitate expresivă arată Ilona Brezoianu în Zocha și sensibilitate acordă Mădălina Craiu caracterizării destinului personajului Raselka. Sugerează admirabil trecerea prin etapele istoriei dramatice parcurse de personaje – Ionuț Niculae (Katz), Alin Stan (Rysiek), Andrei Cătălin (Menachem), Costin Dogioiu (Zygmunt), Dragoș Olaru (Heniek) și Alecsandru Dunaev (Abram). Subliniem, acești absolvenți reușesc a ne convinge că nu au ales întâmplător profesia și dețin capacități, fiecare.

         Examenul celor zece studenți de la UNATC pentru licență, rămâne un prim pas spre afirmare. Spectacolul merită a fi integrat pentru mai multe reprezentații în repertoriul teatral curent. Este o carte de vizită demnă de reținut pentru începutul de drum în profesie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu